PULUT SERI MUKA


Assalamualaikum semua,

Dah selesai ibadah puasa kita dan telahpun kita sambut aidil fitri. Now back to kehidupan harian kita.
Kemarin Mak Cik Rose buat Pulut Seri Muka dan hari ni buat Dalca. Jadi, kalau anak-anak atau sesiapa saja nak cuba bolehlah cuba nanti ya..

                                                  PULUT SERI MUKA

Kita perlukan beras
pulut (anggaran setengah kilo) 
Santan ( RM 3.00) ..Santan ni yang sebetulnya ikut kegemaran masing2. Kalau suka lebih lemak bolehlah kita lebihkan. Kalau tak , kita kurangkan.
3/4 cawan Gula (sama juga dgn gula, klu nak manis lebihkan, kalau nak kurang manis, kurangkan.
sikit garam
 sebiji telur
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
Daun pandan.
Sikit pewarna hijau

Beras pulut tu seeloknya kita rendam dulu (lebih kurang 3 jam) supaya cepat lembut.

Okay, mula-mula beras pulut tadi (setelah ditoskan), kita kukus sehingga lembut. 
(Kalau tak tahu macam mana bila lembut, ambik dua tiga butir dan cuba makan macam nasi, kalau rasa berbiji, bermakna belum masak lagi) 

Setelah pulut masak. Angkat, kemudian masukkan santan yang telah kita campur dengan garam secukup rasa kedalam pulut tadi. 
Kacau sehingga pulut sebati dengan santan tadi, kemudian barulah dimasukkan kedalam loyang.

Part ni penting, bila pulut dah dimasukkan kedalam loyang, pulut tu harus ditekan dengan kuat menggunakan sudip ataupun daun yang lebar supaya pulut tadi padat. (Kalau tak tekan kuat2, pulut akan kelihatan seperti tidak melekat atau berderai )

Setelah itu, panaskan semula periuk pengukus kita dan masukkan pulut tadi kedalam pengukus dan biarkan.

Sementara itu, untuk membuat bahagian atas pulut, cara paling senang adalah dengan blenderkan bahan-bahan seperti santan (beli santan RM3.00), gula ,secubit garam, sebiji telur dan tepung gandum dan tpg beras dan pewarna hijau.

Semua bahan-bahan yang di blend tadi tu, tuang perlahan lahan keatas permukaan pulut.
Kemudian tutup rapat. Penutup periuk tadi elok dialas dengan kain supaya wap tidak menitik kedalamnya.
 Tunggu dalam 45 minit sebelum mengangkatnya.
Bolehlah dihidangkan untuk minum petang.

 Pulut agak berderai sebab tak tekan kuat-kuat. Tapi rasanya tetap tidak terjejas.

** Kalau ada daun pandan, lagi elok sebab bau-nya menyelerakan tapi masih perlu sedikit pewarna**
Gambar kurang memuaskan. Tak pa, nanti bila buat lain, saya akan ambik gambar yang lebih cantik.


Wassalam,
Rose 5th.Sept '12