PACERI TERUNG


                                              PACERI TERUNG

Selamat petang semua,

Dah banyak hari jugak tak update blog masak ni. Hari ni mak cik Rose buat paceri/pajeri terung.
Ikut selera masing-masing, boleh tukar terung dengan nenas ke atau yang lain-lain.

Bahan yang diperlukan untuk menumis:
Bwg merah/bwg putih/halia/daun kari
Kulit k.manis/bunga cengkih/bunga lawang dan buah pelaga

Untuk rempah :
3 sudu makan rempah daging (utk 6 orang makan)
1 sudu besar (jangan terlalu penuh) udang kering yang di tumbuk
2 sudu besar kerisik
(semua di gaul sebati dengan air)

Santan RM1.00 (ambik separuh)

Kita mula masak :

Mula-mula tumiskan bahan-bahan seperti diatas
Biarkan sehingga agak kuning

Kemudian masukkan rempah yang telah digaul tadi.
Potong terung dan dibelah dua. Masukkan terus kedalam rempah tadi.
Biarkan sehingga pecah minyak.

Sekarang bolehlah dimasukkan santan dan sedikit garam.
Juga masukkan gula putih 2 sudu besar dan gula merah 2 sudu besar jugak.
Ini lah paceri terung yang dah siap untuk dimakan.

Nota: Ikut selera kita, kalau nak manis boleh lebihkan gula.
          Begitu juga dengan terung, kalau suka 3/4 masak,terung tadi boleh dimasukkan selepas rempah pecah
          minyak.


Rose
20th.November '12