Egg Tart


                             EGG TART ( TART TELUR)

Siapa suka makan tart ni? Sekarang ni kalau kat bakery shop, dah mahal juga. Kalau kat Langkawi sebutir kalau tak silap RM2.50.
Jadi jom kita cuba buat. Tak elok sangat macam kat kedai pun tak pa, selalu2 kita buat lama-lama jadi cantiklah.

Bahan untuk pastri : 230gm tepung gandum (kalau 1 kg punya tepung tu, anggaran 1/4 lah.)
                               Separuh drp butter yg selalu kita beli tu ( 1buku selalunya 250gm)
                               50gm gula icing, 1 biji telur (dipukul sikit) dan sedikit vanilla essen.

Untuk kastad dia pulak : 3 biji telur, 100gm gula kastor, 220 gm air panas (mendidih)
                                      85 gm susu cair dan sikit esen vanila

    Untuk Pastri
Mula-mula untuk buat pastri dulu :

1) Pukul butter dengan gula sampai fluffy dan warna agak keputih putihan.(butter mesti dikeluarkan dari peti sejuk  dulu dan biarkan lembut)
2) Masukkan telur yang tadi sikit sikit. Pukul lagi.

3) Sekarang masukkan pula tepung gandum sikit-sikit. Mix lagi.
    Masukkan juga esen vanila tadi. Gambar akan jadi macam gambar di atas.

4) Uli menjadi doh. Rehatkan tepung doh ni selama lebih kurang 40 min dengan membungkusnya dalam wrapping plastic.
Keluarkan dari peti sejuk. Sekarang bolehlah kita gelekkan ia anggaran setebal 1 inci dan potong bulat. (mak cik rose pakai mug saja buat pengukur)


5) Ambil potongan tadi dan tekapkan kedalam acuan seperti gambar diatas. Tekapkan sehingga doh rapat kesemua bahagian.

     Untuk kastad:
1) Masukkan gula kedalam air tadi dan kacau sehingga gula hancur.
2) Didalam mangkuk berasingan pukul sebentar saja telur dan susu cair.
3) Setelah tu, campurkan sekali No 1 dan No 2.

Sementara itu, panaskan oven sehingga ke 200C.
Sekarang tuangkan kastad kedalam acuan kita. Hati-hati, jangan terlalu banyak.
Bila oven dah panas, kurangkan darjah ke 170C dan sekarang bolehlah di masukkan acuan kita kedalam.
Bakar dulu dalam sepuluh minit dan jenguk kalau tepi pastri kita dah agak perang kita slowkan lagi oven tadi dalam 150 dan bukakan sikit pintu oven untuk tidak terlalu panas.
                                      See..dah pun masak. Sedap tau. Cuba dulu nanti hantar komen kat Mak Cik Rose.

Nak tau kastad tadi masak ke tak, cucuk dengan garpu, kalau tak melekat digarfu kira dah masak lah tu.

Selamat mencuba..
Rose
17th.Oct '12