Kurma Daging


                                                     KURMA DAGING

Assalamualaikum semua,

Dah agak lama mak cik Rose tak update blog masak ni. Minta maaf, agak sibuk seminggu dua ni.
Cuti sekolah dah mula, jadi ramai ada kat rumah. Hari ni mak cik Rose masak kurma daging. Boleh makan dengan nasi minyak.
Jom kita masak.

Bahan-bahan yang diperlukan :
*Daging 1/2 kilo dipotong kecil (cukup untuk 6 atau 7 orang makan)
  (Daging ni mak cik Rose rebus dulu 3/4 suku masak)
* Bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari.
* Kulit kayu manis, bunga cengkih/ bunga lawang, buah pelaga dan daun kari
* Ubi kentang yang dipotong kecil
* Santan ( ambil separuh dari santan seringgit yang kita beli kat market
* Rempah kurma ( satu bungkus setengah) bungkus kecil dicampur air
* Kerisik (anggaran 1 sudu besar)

 Mula-mula, seperti biasa, kita tumiskan dulu kulit kayu manis, bunga cengkih/lawang, buah pelaga dan daun kari.
Bila dah naik bau, kita masukkan bwg putih/merah dan juga halia.
Bila dah sedikit kuning, masukkan pula rempah kurma yang dah dicampur kerisik tadi bersama dengan daging dan ubi kentang.

Biarkan sehingga daging empuk. Kalau masih belum empuk, tambahkan lagi air dan biarkan sehingga empuk.
Sekarang bolehlah dimasukkan santan. Kacau biar rata.

Masukkan pula garam, sedikit ajinomoto dan sekeping asam gelugur.
Biarkan sekejap. Masukkan bawang besar (bawang besar dibelah empat).
Biarkan sehingga mendidih dan bolehlah ditutup api.

Dah siap menu hari ini, kurma daging bersama nasi minyak.

Petua hari ni : Daging boleh direbus sehari sebelum memasak dan simpan didalam peti sejuk. Rebus anggaran 3/4 empuk dan simpan bersama airnya. Bila kita nak masak bolehlah digunakan dengan airnya sekali dan ini akan membuat kuah kita menjadi lebih sedap. 

Rose
13th.Nov '12