DALCA
Salam semua,
Suka makan kuah dalca dengan roti canai? Nak try buat sendiri?Jom, kita cuba masak dalca Penang pulak. Untuk orang utara terutama sebelah Kedah dan Penang, memang agak popular masakan ni.
Untuk daerah-daerah lain, bolehlah cuba memasak dalca ni. Sedap dimakan dengan nasi minyak atau pun roti canai atau capati.
Sediakan bahan-bahannya : (utk 5 ~ 6 orang makan)
Segenggam kacang dhal atau kcg hijau (yg dibelah dua dan dibuang kulit)
2 sudu makan rempah daging
1 sudu teh serbuk cili (optional)
tulang daging atau potongan ayam (kalau ayam dalam 3 ketul dipotong kecil)
1/4 cawan santan
2 biji ubi kentang (ikut kita nak potong besar mana)
1/2 biji carrot dipotong memanjang
1 biji terung dibelah dua
sikit kcg panjang
garam, sedikit MSG (ajinomoto)
4 butir buah keras dikisar.
1 sudu teh udang kering yg dikisar
1 keping asam keping
Agak renyah sikit nak masak ni tapi tak rugi kalau kita belajar kan?
1) Mula-mula, rebus kacang dhal dan juga ayam atau tulang daging sampai empuk.
Bila dah empuk, masukkan rempah daging dan serbuk chili (kalau nak sikit pedas) kedalam rebusan kacang dhal tadi.
Masukkan ubi kentang dan halia yang dah dihiris kecik.
Rebus lagi dalam lima minit, kemudian masukkan bahan dalam tulisan merah.
2) Biarkan seketika, bila dah mendidih bolehlah dimasukkan santan diikuti dengan terung dan karot dan sekeping asam gelugor.
3) Terakhir, masukkan garam, msg dan kcg panjang.
4) Dah boleh tutup api dan angkat.
5) Di kuali berasingan, goreng sedikit bawang dan kulit kayu manis serta 2 pelepah daun kari. Setelah kekuningan dan naik baunya tuangkan kedalam dalca tadi.
Dah siap dalca kita.
Kena pulak dengan roti canai. Roti canai buatan sendiri. Ehmm..alamat sikit hari lagi kedai2 mamak berkurangan pelanggan lah agaknya.
Costing : Anggaran
Kacang dhal RM 1.00
Ubi kentang RM 1.00 ( 2 ~3 biji)
Karot & Terung RM 2.00
Ayam 3 ketul RM 4.00
Bahan2 lain RM 1.00
Jumlah RM 9.00 untuk 5 ~ 6 orang)
Selamat mencuba.
Rose
6th.Sept '12 (updated on 19th.Oct '13)