PULUT INTI
Salam sekali lagi buat semua,
Nak buat pulut inti? Kebanyakan orang tahu nak buat pulut ni. Senang juga kan?
Tapi mak cik Rose masukkan jugak untuk anak-anak yang baru mula belajar memasak.
Untuk pulut kita perlu ada steamer, sedikit garam dan santan.
(Mak cik Rose buat 1/2 kilo pulut pakai santan dua ringgit, jadi kalau sekilo pakai 4 ringgit. Kalau nak lemak lagi,tambah lagi sukatan santan)
Cara membuatnya, seeloknya pulut direndam dulu lebih kurang 2 atau 3 jam sebelum supaya cepat masak bila di kukus.
Okay, panaskan air dalam steamer kita dulu. Biar sampai mendidih. Api sederhana.
Lepas tu, masukkan beras pulut kedalam steamer dan tutup rapat. Biarkan selama 20 minit.
Angkat dan keluarkan sekejap.
Ambik santan anggaran dua ringgit (mak cik Rose pakai yang seringgit saja, tak terlalu lemak)
Gaulkan dengan pulut sehingga sebati.
Setelah tu, masukkan lagi sekali kedalam steamer dan biarkan lagi selama lebih kurang 20 minit.
Buka tudung dan rasa sikit. Kalau dah tak rasa berbiji, kira masaklah tu.
Senang dak?
Ni pulut kita yang dah siap.
Okay, sekarang kita nak buat inti kelapa dia pulak.
Bahan utk inti :
Kelapa parut yg tak berkerak ( beli yg RM2.00)
Gula putih 2 sudu besar
Gula merak tiga sudu besar
Sikit garam
Sikit tpg gandum
Masukkan kelapa parut tadi kedalam kuali kecil, masukkan juga setengah gelas air.
Gaulkan dan sekarang masukkan gula merah 3 sudu besar dan juga 2 sudu gula putih. Sedikit garam.
Masak sehingga kedua-dua jenis gula hancur.
Sekarang taburkan sedikit tepung gandum (supaya inti melekat) dan kacau lagi.
Biar sehingga air kering, baru angkat.
Dah pun siap pulut inti kita.
Rose
27th.Nov '12