Ayam Kicap


                                                        AYAM KICAP

Hello dan salam buat semua,

Jangan buat muka terkejut bila tengok caption kat atas! Kenapa mak cik Rose buat masak kicap? Tak pa lah. Kali ni kita masak masakan yang sangat simple sebab kadang-kadang anak-anak kita yang dok belajar kat luar negara ka, kat college mana-mana ka, teringin nak masak masakan rumah, jadi kalau boleh masak yang simple macam ni, bolehlah jugak dia orang masak kan?
Hari ni ni punya resipi mak cik Rose tujukan untuk anak sedara yang dok belajar kat Jepun, dua2 beradik, Ayu & Atikah.

Okay, first kena ada ayam-lah ( 4 ketul) sebab nama pun ayam kicap..Ayam ni ikut suka kita nak potong macam mana. Goreng separuh masak dan letak sebelah dulu.

3 ulas bawang putih
Halia
Suku cawan kicap manis
3 sudu besar sos tiram.
Lagi, kita perlukan sedikit garnishing macam tomato yang di potong kiub, bwg besar, cili merah dan lada hitam (serbuk kasar).

Right, sekarang kita masak.
Mula-mula, masukkan sedikit minyak masak dan panaskan. Kemudian sautekan dulu cili merah untuk keluarkan kepedasan dia (sekejap saja). Lepas tu masukkan bwg putih dan halia dan saute lagi sampai lembik.
Masukkan kicap manis tadi dalam anggaran 4 sudu besar.
 Seterusnya masukkan pula sos tiram juga dalam anggaran 3 sudu besar. Masukkan juga setengah cawan air. Masak  dengan api sederhana. Biarkan ia mendidih perlahan2. Jgn bubuh garam sbb sos tiram tadi dah cukup masin.
Terakhir, masukkan sedikit serbuk lada hitam dan juga tomato dan bawang besar.
Biarkan sampai kuah menjadi agak kering dan pekat.

Dah pun boleh diangkat dan makan.
Rose
6th.Sept '12