KARI AYAM


KARI AYAM


Assalamualaikum semua,

Okay, buat semua diluar sana yang baru nak belajar memasak, mai kita sama-sama masak dengan cara yang lebih mudah. Seolah-olah kita berada dirumah sendiri.
Tadi untuk makan tengahari makcik Rose masak kari ayam, so let's try it from you all punya side pulak.Ika/Syarina dan sesapa yang teringin nak belajar masak,  ready, siap semua bahan seperti dibawah.

Kita perlukan,
bahan penting: ayam
2 ketul ubi kentang ( ikut kita nak potong besar mana)
3 sudu makan rempah daging
serba sedikit  bawang merah/putih, halia
serba sikit juga buah pelaga/kulit kayu manis/bunga lawang/bunga cengkih dan daun kari
Santan seringgit.
2 sudu makan kerisik

Dah ready? Mula-mula tumis semua rempah ratus kita dulu.
Bila dah naik baunya masukkan pula bwg putih/merah dan halia. Tumis sampai agak kekuningan.
Lepas tu masukkan rempah daging  (yang telah digaul dgn air)


Masukkan juga ayam dan ubi kentang yang telah dipotong (ikut suka nak potong macam mana, kalau nak cepat empuk potong kecik sikit) dan tutup periuk . Buka api sederhana.

Biarkan sampai pecah minyak.

Setelah pecah minyak, masukkan santan (anggaran santan adalah separuh daripada santan RM1.00 yang boleh dibeli dipasar) dan air lebih kurang satu cawan.

Masukkan juga garam secukup rasa dan sedikit gula juga kerisik (tak perlu gunakan MSG untuk sedapkan masakan). Gula anggaran satu sudu.


Biarkan kari itu mendidih diatas api yang sederhana untuk lebih kurang 10 minit atau setelah kuahnya kelihatan agak pekat.

Setelah itu bolehlah ditutup api dan hidangkan.


Selamat mencuba.. nanti leave comment samada dapat jadi atau tak berapa nak jadi..

Note: Jangan menumis dengan minyak yang banyak sebab santan dan ayam itu tadi akan mengeluarkan minyak. Untuk kesihatan kurangkan minyak.

20th.June '12