BUN SARDIN


                                 BUN SARDIN

Assalamualaikum buat semua,
Kita dah sama-sama buat kari dan masak masakan yang bersos. Hari ni jom kita sama-sama cuba buat roti bun pulak.
Kalau belum buat kita rasa macam susah saja kan? Tapi actually tak la susah sangat cuma renyah sikit ja. Kita buat bun sardin.

Rasanya untuk buat inti semua tahu kan? Kalau tak tahu, ni mak cik Rose bagi cara mudah nak buat filling dia (sardin)
i) Mula-mula lenyekkan sardin sehingga halus. (Sos sardin tu biarkan sedikit supaya senang dilenyek)
ii) Potong bwg besar and cili hidup.

Tumis bawang sekejap, lepas tu masukkan sardin, sedikit garam dan lada sulah , sedikit gula dan cili merah yang telah dipotong tadi.
Bila sardin dah nak masak perahkan sedikit limau nipis kedalamnya dan digaul rata.
Okay dah pun siap intinya.

Sekarang kita nak buat bun pulak.
Sediakan, tepung gandum (anggaran 400gram), bijan, sedikit gula, garam,susu tepung atau fresh milk, yeast dan sebiji telor.

Mula-mula pukul telur, separuh dari yeast (lihat gambar), 1/2 sudu besar gula dan sedikit garam


Setelah dipukul, masukkan tepung sedikit demi sedikit


Doh akan kelihatan seperti ini. Tambahkan sedikit lagi tepung supaya tidak terlalu melekit tapi jangan terlalu banyak sebab doh akan jadi keras.

Setelah itu rehatkan doh lebih kurang 1 jam.


Setelah direhat, canaikan doh tadi dan ulinya sehingga menjadi panjang begini.
Setelah itu potong doh menjadi lebih kurang 2"


Kemudian bulat-bulatkannya. Ambil inti sardin tadi dan masukkan kedalam doh sebegini.


Setelah doh siap dibulatkan, celupkan doh kepermukaan air untuk supaya senang bijan melekat nanti


 Dah dapat?
Inilah doh yang dah siap untuk dibakar.

Dah pun siap. Doh sedang dibakar. Anggaran bun : 5 ~ 6 biji
Minta maaf. Mak Cik Rose lupa nak ambik gambar bun yang dah siap dibakar. Anyway, tak susah sangatkan nak buat bun ni. Cubalah ya, nanti hantar comment kat mak cik Rose whether jadi ke dak.
Okaylah, sampai jumpa lagi..InsyaAllah..

Rose 13th.July '12