IKAN SWEET & SOUR


      IKAN SWEET & SOUR 

Resipi ni ditujukan khas untuk Mak Lang Dida ,hehe ;)untuk mencubanya dirumah..Jangan buat pekasam pulak resipi ni..

Sediakan ikan (ikan yang anda suka).

Goreng ikan tadi menggunakan tepung ubi. Lihat gambar diatas.
Ikan yang siap digoreng.

Bahan-bahan untuk ditumis, bawang putih,bawang merah, sedikit halia.
Tumis hingga kekuningan dan masukkan cili yang dah dimesin lebih kurang 4 sudu besar.
Setelah cili masak, masukkan sos cili lebih kurang 6 sudu besar (ini adalah untuk anggaran 7 orang makan) dan masukkan juga air 3/4 gelas.
Masukkan garnishing seperti nenas yang dipotong kecil,timun dipotong kiub ataupun bawang besar.
Masukkan sedikit garam, kalau ada sos siam seperti gambar dibawah akan lebih menambah perisa,
 masukkan dalam 2 sudu besar. kalau tak ada pun tak kurang hebatnya. sos tiram juga boleh dimasukkan lebih kurang satu sudu besar. Ingat kalau dah ada sos tiram,kurangkan garam.
Tunggu sehingga kuah agak pekat. Untuk memekatkan kuah, tepung ubi boleh digunakan. (campurkan dengan sedikit air kedalam tepung ubi. Kacau kemudin tuang kedalam kuah/sos tadi.
Lihat, Ikan sweet N sour dah siapuntuk dimakan.

Rose
22hb.June '12