Assalamualaikum semua,
Hari ni saya nak ajak pembaca semua buat kek nenas mini. Hari tu saya baru buat. Sedap dan tak sempat nak simpan pun, dah habis. Kek mini ni pun sangat mudah nak buat dia.
Ada banyak versi cara nak buat kek ni. Setengah resipi pakai nenas keping tu terus, untuk adunannya pula setengah resipi pakai air instead of susu. Saya pakai melted butter. Ikut kitalah. Mana-mana pun boleh. Tapi saya pakai nenas tu dan hancurkan ia menjadi seakan -akan jem.
Kita hanya perlukan :
1 tin kiub nenas ( ambil nenas saja dan hancurkan. Jus nya diasingkan)
2 ketul butter di keluarkan dulu dari peti sejuk( anggaran 2jari setiap satu)
1/2 cawan gula perang
(Masak semua bahan diatas sehingga agak pekat dan keperangan. Kalau masih agak cair, renjiskan sikit tpg gandum utk melekitkan inti ini)
Ini dia inti atau jem utk mini kek . Anda juga boleh mengisarnya lebih kasar drp ini supaya senang nak keluarkan dari loyang. |
Untuk kek nya pulak :
3 biji telur
1/2 cwn melted butter
1 cawan jus nenas
1/2 cawan minyak canola
2 cawan tepung kek (moist)
1 sudu teh soda b.
sikit garam
Dalam satu mangkuk, masukkan semua bahan dan putar pada speed perlahan dulu sehingga sebati dan berkilat. Bila dah sebati, putar laju selama 2 minit .
Adunan harus kelihatan begini |
Sekarang, ambil loyang dan griskan dengan sikit marjerin dulu kemudian tepung utk mengelakkan dari melekat. Ambil sikit inti atau jem kita tadi dan letak didalam loyang. Kemudian tuangkan pula adunan yang baru kita siap tadi.
Letak inti dibase loyang kemudian tuang adunan |
Sediakan oven pada kadar 160darjah. Bila dah panas bolehlah dibakar selama lebih kurang 25 min. Kalau kek tidak melekat ditepi loyang, bermakna kek kita dah masak.
Angkat keluar dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk, terbalikkan kek diatas permukaan yang rata dilapik dengan kertas minyak atau apa-apa saja yang sesuai.
Untuk mencantikkan ia, hiaskan dengan sebiji ceri merah.
Ni dia, kek nenas mini. Saya suka rasanya yang sikit berbeza dari kek-kek lain sebab penggunaan jus nenas tadi.
Rose
12th.Oct '13