Sayur Padprik

Selamat pagi Sabtu dan salam semua,

Dah banyak hari juga mak cik Rose tak update blog masakan ni. Tak berapa nak sihat sikit. Ni dah rasa okay bolehla mula balik.
Rasa malas dan renyah nak masak makanan yang berlauk ya? Jom kita masak Sayur Paprik hari ni. Ringkas sangat dan berkhasiat sebab banyak sayur-sayuran.

                                                     SAYUR PADRIK

Sediakan bahannya :
Sikit bwg putih dan bwg merah (utk ditumis)
Sikit halia

Sos tiram 2 sudu besar
Sikit sos Ikan
Sikit kicap manis


3 ketul ayam ( ambik isinya saja dan dipotong kecil)
1 batang serai
3 helai daun limau purut (di carikkan)
6 biji cili padi ( ditumbuk hampir lumat)
5 urat kacang panjang
2 packet jagung muda
Tomato ceri 5 biji (boleh di belah dua kalau suka)
Kobis bunga
Setengah batang carrot ( Boleh dipotong panjang atau di hiris bulat)

Kita mula masak :











Tumiskan bwg putih, bwg merah dan halia tadi.
Bila nak hampir kuning, masukkan cili api yg di tumbuk tadi, dan serai bersama dengan ayam. Tumis sekejap.
Masukkan air anggaran setengah cawan.











Sekarang bolehlah di masukkan kicap manis, sos tiram dan juga sos ikan.
Biarkan sehingga sedikit pekat, sekarang bolehlah dimasukkan sayur sayur tadi. Ikut sayur yang agak keras masukkan dulu, bila hampir masak baru masukkan pula sayur yang lembut.

Terakhir, ditaburkan daun purut yang dicarik tadi. Biarkan sekejap dalam 3 minit. Jangan masukkan garam sebab sos ikan dan sos tiram dah cukup masin.
Sekarang bolehlah di angkat.

Gambar di ambil oleh oleh Ahmad Ariff


Ini lah Sayur Padprik Langkawi. 


Rose
26th.Jan '13