Kari Kepala Ikan


Salam sekali lagi,

Tadi sebelum nak letak resipi ni, mak cik Rose dok fikir jugak dua tiga kali, nak letak  ke tak payah, sebabnya semua orang tahu nak masak kari ikan ni. Tapi bila fikirkan balik, blog mak cik Rose ni lebih kepada anak-anak dara atau orang muda yang masih belajar nak masak, barulah upload juga resipi ni.

Orang sebelah utara tanahair kalau tak tahu masak kari, kira malu lah sebab kari ni macam satu kemestian bagi orang sebelah sini.
Okay jom lah kita terus sediakan bahan-bahan yang di perlukan untuk masak kari Ikan Pelotan :

Bwg putih dan bwg merah ( bila buat kari bwg merah biar lebih dari bwg putih contohnya klu bwg merah 5 ulas, bwg putih pulak 3 ulas mcm tu)
Halba campur
Daun kari
Kepala Ikan Pelotan
























Serbuk kari ikan ( 4 sudu besar penuh digaulkan dengan air 1/4 cawan dan masukkan kepala dan isi ikan tu sekali bersama dengan jintan manis dan serbuk cili)

1 sudu besar (jgn terlalu penuh) serbuk cili
1 sudu kecil jintan manis
Separuh drp santan seringgit yg di beli di market
Air asam jawa ( 1/4 cawan)
Terung panjang sebiji
Kacang bendi atau buah tomato

Seperti biasa, tumiskan bwg merah, bwg putih dan daun kari sampai agak kekuningan
Bila dah kuning, masukkan pes rempah tadi bersama-sama dengan ikan sekali dan terung. (terung di awalkan sebab agak keras)
Biarkan sampai pecah minyak.
Bila dah pecah minyak, barulah masukkan santan tadi dengan setengah cawan air. Biar menggelegak.
Sekarang, bolehlah masukkan garam, sedikit msg (ajinotomo) dan air asam jawa.
Terakhir masukkan tomato atau bendi, biarkan untuk 3 minit dan sekarang bolehlah di tutup api.

Gambar oleh Ahmad Ariff

Nota :  i) Kalau tak suka pedas sangat, serbuk cili tak perlu di masukkan.
           ii) Bila buat kari kepala ikan, terutamanya ikan pelotan, gunakan lebih air asam jawa supaya kurang 
               bau hanyirnya.
          iii) Klu tak mau letak jintan manis pun boleh sbb dlm halba campur tu dah ada jintan tapi mak cik 
               Rose suka bau dia, wangi.

          iv) Kalau guna tomato ceri, cuba potong sikit kat hujung dan belah empat macam gambar ni.

Costing :
Kepala/Isi ikan pelotan : RM 12.50
Santan                         : RM   0.50
Sayur terung/bendi       : RM   3.00
Perencah                     : RM   1.00

Jumlah                         : RM 17.00 untuk 6 orang makan


Enjoy your lunch!
Rose 27th.Jan '13