Kari KETAM


Assalamualaikum,

Hari ni mak cik Rose masak kari ketam. Kari ni pun senang dan lebih kurang sama macam buat kari-kari lain juga. Tapi tak pa, kita share dan saling bertukar resipi. Mungkin cara orang lain lain sikit.

Bahan-bahan yang diperlukan :

Ketam (apa jenis pun boleh)
Halia di hiris halus (lebih banyak halia lebih sedap bau nya)
Bwng merah/ Bwng putih di hiris
Daun Kari
Santan ( separuh dari santan RM1.00)
Serbuk kari daging 3 sudu besar dan 2 sudu teh serbuk jintan manis ( pes)
Garam
Nenas
Sebatang kulit kayu manis

Sekarang, jom mula masak:

Mula-mula tumis bwg merah/putih, kulit kayu manis dan halia. Masukkan daun kari. Biarkan kuning.
Masukkan pes rempah tadi dan tutup. Biarkan sehingga pecah minyak.

Sekarang masukkan ketam dan nenas yg dipotong spt gambar di atas, tambahkan sikit air dan tutup lagi.
Biar sehingga ketam masak.
Masukkan santan dan garam dan biarkan sehingga mendidih. Bolehlah ditutup api.

Inilah hasilnya.

Nota :Kalau suka masam, boleh masukkan sekeping asam gelugor.

Have a good lunch!
Rose
6th.Jan '13