Tepung Talam Ubi Kayu

Salam semua,

Suka makan Talam Ubi Kayu dak? Dah cuba buat sendiri kat rumah?
Nak buat dia tak susah sangat cuma renyah sikit la.

Jom kita mula dengan bahan yang di perlukan:

Lapisan bawah
Ubi kayu 3 ketul (2 sedang/ 1kecik) cukup untuk 1 loyang
Gula 1 1/4 cawan (jangan penuh sangat)
Sikit garam
2 sudu besar tpg gandum
Santan cair ( 1 cawan)
Air 1/2 cawan

Mula-mula sagat/parut ubi kayu tadi.
Lepas tu perah (pakai kain kasa lebih senang) sikit air ubi kayu tu tadi.
(Ini utk membuang sikit rasa pahit ubi tu) .. mak cik Rose tak perah buang sbb suka rasa pahit dia)
Sekarang campurkan semua bahan di atas dan masakkan sekejap diatas api perlahan.

Kacau sentiasa sebab adunan ni akan berketul kalau dibiarkan.
Masak sampai ia bertukar warna jernih.

(Sementara tu, di dapur satu lagi, pasangkan steamer kita.)

Sekarang alihkan masuk ke loyang dan letak ke dalam steamer yang airnya dah mendidih.
Biarkan dalam 20 minit.


Kepala santan/Bahagian atas
Lapisan Atas
Santan ( RM 2.oo)
Sikit garam
Tepung Gandum 4 sudu besar
Tepung Beras 3 sudu besar
Air 3/4 cawan
Gaulkan sehingga rata dan tidak berbiji
(Bila tambah air, jgn terus tuang semua, tengok keadaan adunan juga, takut kalau terlebih air, lembik pulak jadinya)

Okay, sekarang lapisan bawah dah masak, kita tuang masuk lapisan atas (kepala santan) perlahan-lahan dan tutup. Biar di atas api selama lebih kurang 15 minit.


Tengok, dah pun masak. Tak berapa elok tapi sangat sedap.
 Mesti kena cuba kat rumah sebab pertama, Talam Ubi ni memang sedap dan sebab kedua ubi kayu banyak kandungan B17 (untuk melawan atau mencegah cancer)


Tips : Se eloknya jangan guna banyak santan dalam masakan apa pun. Tak perlu terlalu lemak.
         Begitu juga dgn gula.

Rose
1st.Jan 2013