Kek Choklat Kukus

Hello semua dan salam dari Langkawi,

Petang semalam ada free time sikit and Sophie pulak nak balik ke kolej dia hari ni. Mak Cik pun fikir nak masak apa bagi dia bawa balik sikit ke tempat dia. Kesian pulak duduk sorang2 kekadang tu dia teringin nak makan macam-macam.
Jadi, bila dah habis fikir, mak cik Rose pun buat kek. Paling senang kerja. Kek kukus. Senang sangat. Sesapa pun boleh buat.

Jom kita sediakan bahan-bahannya.
Ni bahan dari mangkuk pertama belum dimasak
Adunan ni dah di masak sekejap

Mangkuk pertama :
* Gula perang 1/2 cawan
* Setengah cawan susu pekat manis
* 1 cawan minyak jagung
* 50 ~ 60grm serbuk coklat ataupun anggaran hampir 3/4 cawan 
(Gaulkan  semua bahan ni dan masak atas api yang perlahan. )
Setelah masak biarkan sekejap supaya agak sejuk)

P/S :Sementara kita menyediakan bahan-bahan nya, jgn lupa pasang periuk pengukus kita supaya bila dah siap adunannya tak payah la kita tunggu lama.



Mangkuk kedua :
* 1  1/4 cawan tepung gandum
* 1 sudu kecil soda bikarbonat
* 1 sudu kecil baking soda
(Ayakkan kesemua bahan ni  dan satukan dlm satu mangkuk)



Mangkuk ketiga :
* 3 biji telur
* sikit esen vanilla
(Pukul telur dan esen vanila hingga sebati. Jangan terlalu kembang)

Right, now kita mulakan.
Campurkan telur yang dipukul tadi kedalam adunan choklat yg kita masak sebentar tadi. Gaul sampai tak ada ketulan ketulan kecil. Sekarang masukkan tepung yang diayak tadi. Gaul lagi sampai semua sebati.

Masukkan dalam loyang yang dah di gris dgn butter.

Okay, pengukus kita pun dah panas elok, masukkan loyang tadi kedalamnya dan tutup rapat. Utk menghalang air panas dari jatuh kedalam kek kita, ambil kain putih dan balutkan ke tudung penutup periuk tu.
Masak sehingga setengah jam (jangan dibuka penutupnya).
Bila dah cukup masa, buka cepat2 supaya tak menitik air wap ke atas kek dan cucuk dengan garfu. Kalau tak melekit kira dah masak dah.
( Api jangan terlalu kuat)
Kek ni dah siap di  kukus

Sekarang nak buat topping dia pulak.
* 2 potong butter (agak dlm 2 jari utk sepotong, butter ni supaya coklat tak melekat di pan kita)
* 1 keping cooking choklat
* susu pekat manis ( dlm suku atau setengah cawan)
   (kalau nak manis boleh lebihkan sikit)

Masukkan semua bahan-bahan ni kedalam non stick pan dan masak dengan api perlahan. Bila dah pecah ketulan choklat dan semua bahan bercampur sebati, tutup api, angkat dan biarkan suam.

Ni lah rupa kek yang dah disalut dengan choc topping yg kita buat tadi. Gambar ambik sendiri jadi kurang elok.


Kek yang dah masak tadi, keluarkan dari loyang dan letakkan atas rack kek atau apa2 saja yg ada didapur. Ambil topping tadi dan tuangkan perlahan-lahan keatas dan keliling kek sehingga bersalut semua.

Dah pun siap. Ikut hati nak hias macam mana pun. Kat rumah ni tak payah nak hias banyak2 pun laku jugak. Tapi apa pun kek ni memang sedap. Dia lembab (moist) dan kurang manis.

Selamat mencuba.

Salam dari saya,
Rose
3rd.June '1