Salam sekali lagi buat semua,
Hari ni mak cik Rose nak ajak buat sambal tumis special sikit. Tak banyak specialnya, sikit ja. Sambal tumis memang kegemaran orang melayu kan? Jadi walaupun semua orang tahu macam mana nak buat sambal tumis, mak cik Rose turunkan juga resipi dia, mana tau anak anak gadis kita yang baru nak mencuba2 di dapur.
Sambal tumis sotong kita buat hari ni. Ikut selera masing-masing lah nak masukkan jenis nya, ayam ke, udang ke, ikan ke atau apa-apapun.
Jom kita mulakan :
Sotong ( ikut banyak mana yg kita inginkan)
6 sudu besar cili kering yang dah dikisar
Bwg merah/ Bwg putih/ Sikit belacan ( semua di kisar sekali)
Sikit garam
1 sudu besar gula merah
1 sudu besar air asam jawa
Untuk hiasan:
Bwg besar di potong bulat dan daun bawang
Cara memasak :
1) Tumiskan bahan-bahan yg dikisar tadi
2) Bila dah agak kuning, masukkan cili dengan sikit air (dalam suku cawan dulu). Masak biar lama supaya
cili masak elok.
Separuh orang letakkan sikit rempah utk aromanya. Yg tu ikut hati kita.
3) Okay, bila cili dah masak elok, baru masukkan sotong. Jangan tak tau kalau dimasukkan terlalu awal ia
akan menjadi agak liat pulak.
Sekarang bolehlah masukkan gula merah (atau gula putih), garam dan air asam jawa.
Tips untuk sambal tumis yang lebih ummph nya . Kita boleh buat sambal tumis sotong kering (mungkin seminggu atau dua minggu sebelum tu) untuk di jadikan stok buat sambal tumis yang lain. Caranya, sambal tumis sotong kering tu, kita kisar semua sekali gus kemudian kita simpan di dalam chiller/freezer kita. Bila kita buat sambal tumis, contohnya sambal tumis sotong seperti diatas, bolehlah kita ambil dalam dua atau tiga sudu stok sambal sotong kering itu tadi dan dicampurkan kedalam sambal tumis kita hari ni. Rasanya memang sedap.
Dah siap sambal tumis sotong kita. Tak sampai lima belas minit pun nak masak dia.
Selamat mencuba and enjoy your lunch!
Salam,
Rose
10th.May '13