GULAI UDANG SIAM


Salam buat semua,

Dalam blog terdahulu mak cik Rose ada buat dah gulai udang, tapi yang tu cara kita, orang melayu. Tapi hari ni nak share masak gulai udang cara Siam. Mak Cik jumpa dalam satu blog dalam English (mat salleh pun pandai makan makanan siam). Jadi terus cuba kat rumah. Sedap! Banyak perencahnya tapi semua senang dapat.

Jom kita mula dengan bahan2nya:


* 1 batang serai, *2 biji cili merah (segar), * 1 labu bwg besar, 3 ulas bwg putih,
* sikit lengkuas, * sikit belacan,  1/2 sudu serbuk ketumbar, 
( Semua bahan ni di kisar)

Sediakan juga :2 1 sudu bsr sos ikan, 1 sudu kecil kunyit, 2 helai daun limau purut, 2 sudu bsr gula merah,
                       1 sudu besar sos tomato, nenas dipotong kiub dan sebiji tomato di potong empat dan sikit    
                       perahan limau nipis.
                            

Bahan terakhir : separuh drp *santan RM 1.00,* kelapa yang di sangai tanpa minyak dan juga paling penting *udang.

Sekarang dah boleh mula masak :

i) Panaskan minyak dan tumis semua bahan-bahan berwarna biru.
ii) Bila dah agak kering bumbu tadi, masukkan pula bahan-bahan berwarna ungu.


iii) Kacau sekejap, terus masukkan santan dan udang, kalau agak kering tambahkan sikit air biar berkuah.
iv) Biarkan sehingga udang berwarna kemerah-merahan. Masukkan garam secukup rasa bersama dengan sedikit air limau nipis.
v) Tutup api. Sekarang sangaikan kelapa parut tadi sampai garing dan taburkan keatas gulai udang yang dah masak.

Cubalah. Makan ni dengan nasi yang baru di masak dengan ikan kembung di goreng garing, ada sikit sambal belacan, ni baru kata tak nampak orang dah.

Rose
21st.February '13